TARMFLORA - valg av pre- og probiotika

Tarmens mikrobiota, også kjent som tarmflora eller tarmbakterier, refererer til mikroorganismer som lever i fordøyelseskanalen. Det er bakterier, virus, sopp og andre mikrober som har viktige og essensielle oppgaver for å opprettholde god tarmhelse. Vi har ca. 60-70 trillioner mikroorganismer i tarmfloraen, men det er mest bakterier. Det kan være rundt 1000 ulike bakteriearter avhengig av både alder, diett og generell helse.

Disse mikroorganismene er der av en grunn, og ved å ikke sørge for at de lever i et ønskelig miljø kan de være årsaken til en rekke av de vanlige plagene vi får, men også mer alvorlige sykdommer.

Når vi blir født har vi mindre diversitet i mikrobiotaen vår, de første bakteriene vi har er gjerne Escherichia coli, Enterococcus app. og Streptococcus spp. Etter dette tar vi til oss bakterier fra miljøet, inkludert det vi får...

Les mer

Senskader etter virusinfeksjoner

Flere sliter med senskader etter Covid-19, men i realiteten kan flere andre virustyper også gi senskader, mest kjent kanskje Epstein Barr-viruset og cytomegaloviruset – begge i herpesfamilien.

Selv om over 90% av den voksne befolkningen en gang i løpet av livet har vært smittet av Epstein – Barr viruset er det ikke alle som utvikler monokuleose (kyssesyken), og heller ikke alle utvikler senskader av kyssesyken. Men det er kjent at noen dessverre kan få både autoimmune sykdommer og kronisk tretthet i etterkant.

Disse virusene infiserer noen av immuncellene våre og bruker de som vert for å formere seg videre, og kan også produserer proteiner som kan hemme immunresponsen i kroppen. Dette kan igjen føre til at kroppen produserer antistoffer angriper sunne, friske celler kroppen og gi senskader.

Viruset kan ligge latent i nerveceller og reaktiveres senere, gjerne når kroppen er svekket på en eller annen...

Les mer

Biopati - en helhetlig behandlingsmetode🌱🌱

En Biopat er en naturterapeut som jobber helhetlig. Det vil si at vi ser kroppen som en helhet, både kropp og sinn. Er det en ting som ikke fungerer i kroppen vil ikke resten av systemet være optimalt, enten det er fysisk eller psykisk. Vi kan sammenligne symptomer som kroppens språk, de gir oss beskjed om at noe ikke fungerer. Dessverre er det ikke sånn at et symptom alltid gjenspeiler hvor selve problemet ligger: 

  • Du kan få hudproblemer fordi du har dårlig tarmhelse. Huden er vårt største avgiftningsorgan og det vil være naturlig å avgifte avfallsstoffer via den om de er hopet opp i kroppen.
  • Når du ikke tåler visse matvarer får man ofte symptomer relatert til tarmen, men det kan også være at at disse matvarene har ødelagt tarmslimhinna som skal beskytte oss mot at stoffer kommer i blodbanen. Om dette skjer vil immunsystemet vårt reagerer på fremmedstoffene i...
Les mer

Melkefrie alternativer

Melkeproteiner er ofte det som kan irritere tarmen, og kan for enkelte være smart å unngå . Det finnes alternativer i butikken, men de er ofte ikke veldig næringsrike. De kan dessuten inneholde mye omega 6 og tilsetningsstoffer som kan skape betennelser i kroppen, eller forverre en allerede eksisterende betennelse.

Men det er mulig å lage alternativer som både smaker godt og er næringsrike.

Her følger noen forslag:

Smøreost av kikerter 

Du trenger en bolle eller lignende på ca. 8 cm i diameter (smøres med kokosolje)

  • Ca. 1,2 dl vann (tilsett mer ved behov)
  • Ca. 400 g kikerter (ferdig kokt eller hermetiske)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts havsalt
  • 1 ts sitronjuice
  • Ca. 0,5 dl næringsgjær

Blendes og legges i bollen over natten i kjøleskapet

Smøreost av solsikkekjerner

Du trenger et "ostepose" av tøy eller et klede av tøy

  • Ca. 4,5 dl solsikkekjerner (bløtlagte over natten)...
Les mer

Er kosthold virkelig så komplisert?

Mat er knyttet til følelser, ofte til følelser vi har lagret i hukommelsen – i det limbiske systemet i hjernen. De ulike emosjonene fører ofte til akkurat hva vi velger å spise...

  • La oss si at du elsket en matrett som barn, denne følelsen til matretten er lagret i det limbiske system eller den emosjonelle hjernen som den også kalles. Selv om vi som voksne ikke synes (om vi smaker nøye nok etter) at retten er så veldig god lenger, så vil hjernen vår hele tiden prøve å overbevise oss om at vi gjør det. Det har slått rot i hjernen at vi skal like det.
  • Det samme er om du på et tidspunkt har vært syk, særlig oppkast-syk. Den maten du spiste rett før dette skjedde vil alltid bli forbundet med sykdom. Derfor vil du alltid si at denne maten er vond.

Vi går et skritt lenger....

Vi er opplært som barn i hva som er sunt og ikke,...

Les mer

Glutenfrie middelhavsmuffins med søtpotet

Nå er det den tiden på året hvor jeg vil nyte all den tiden jeg kan utendørs  

Mer utetid betyr mindre tid inne, men det betyr ikke at vi ikke kan spise næringsrik og sunn mat. 

Velg deg 1 - 2 dager i uka hvor du gjør god planlegging av måltidene og gjør klart til de andre dagene. Det er mye mat som kan fryses eller holder mange dager i kjøleskapet. Pass på å lage mat som er lett å ta med om du liker å være på stranda eller ute på tur. Matmuffins er en av de tingene jeg liker å ha tilgjengelig i frysen, de metter godt og kan varieres i det uendelige.

Prøv gjerne min middelhavsvariant med fetaost, parmesanost, tomat, oliven og urter

Oppskrift 12 middelhavsmuffins

350 g søtpotet kokes og moses

3 dl plantemelk

(jeg brukte hampfrømelk. Da blender jeg 4ss hampfrø med 3 dl vann)

4 egg

2 ss linfrø

2 dl bokhvetemel

3 ss...

Les mer

Flapjack

Det er ikke alltid vi har tid til å lage et næringsrikt måltid og da er det smart å ha planlagt på forhånd. Om du har 1 dag i uka med litt ekstra tid kan du lage opp enkle, næringsrike måltider som tåler litt lagring - Flapjack kan være et av disse måltidene.

Disse inneholder mange ingredienser, men de kan fint forandres på med både mindre og andre ingredienser. Jeg forteller deg hvordan underveis i oppskriften.

Det aller aller viktigste i denne oppskriften får du vite allerede nå, i tilfelle du begynner å skumlese mot slutten . Dette er helt avgjørende om du får en flapjack eller om det bare blir smuldrepai, så her kommer det:

Når flapjack`en er ferdig stekt MÅ den avkjøles 45 minutter på stekeplata før du flytter på den. Etter 45 minutter kan du flytte den over på noe annet (om du vil) og la den avkjøle HELT...

Les mer

Hormontest

Hormoner er ulike kjemiske substanser vi har i blodet som kan utløse en fysiologisk prosess. Når og hvilket hormon som skal skilles ut av de ulike kjertlene i kroppen er et samspill mellom hjernen og kroppen. Dette er nøye samstemte prosesser som skjer i kroppen og ved svakhet i noen av leddene vil det oppstå problemer.

Både kvinner og menn kan få problemer med hormonene, men kvinner kan være mer utsatt i sammenheng med menstruasjonssyklus og menopause. Menn på sin side kan få stort sett de samme plagene som kvinner i tillegg til "mannepupper" og hårtap.

Eksempler på plager som kan skyldes hormonubalanser: 

  • Overvekt/stoffskifteproblemer
  • Kronisk tretthet/fatigue/ME/hjernetåke
  • Depresjon/angst/kronisk stress
  • PMS/menstruasjonsproblemer
  • Fertilitetsproblemer
  • Menopauseproblemer
  • Søvnproblemer
  • Større risiko for alvorlige sykdommer 

Testen som tilbys tester kjønnshormoner og...

Les mer

Nyttig om kosttilskudd

Det beste hadde vært om vi fikk all næring vi trengte igjennom kosten, men det er dessverre ikke så lett. Så for de fleste vil det være nødvendig med enkelte tilskudd utover maten. Det er flere årsaker til at vi trenger det og hva slags tilskudd og dosering vil variere fra person til person avhengig av ulike faktorer.

Noen årsaker:

  1. Dårligere jordsmonn og skadelige jordbruksmetoder
  2. Bruk av kunstgjødsel, sprøyting
  3. Inntak av mye næringsfattig mat
  4. Mindre variasjon i kosten
  5. Moderne livsstil krever mer næring

1. I følge den siste jordsmonnsstatistikken fra Norge ble gjort i 2018 og det var faktisk nokså bra(1). Men jordsmonnet har tapt seg og inneholder i dag mindre av enkelte vitaminer og mineraler. Spiser du mat som er dyrket i Norge vil du kanskje få i deg mer næring enn om du velger mat dyrket i utlandet. 

2. Mat som er dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler...

Les mer

Er det også fermentert?

Fermentert mat har de siste årene vært mer populært enn aldri før, altså melkesyregjæret mat. Opprinnelig en konserveringsmetode, men som i tillegg til å bevare smak og næringsinnhold, så inneholder det gunstige bakterier og enzymer som kan gjøre godt for vår tarmhelse.

Du har kanskje hørt om kombucha, vannkefir, sauerkraft og kimchi? Disse produktene får du kjøpt i helsekostbutikker og noen dagligvarer, men du kan også lage det selv. For noen har fermentering nesten blitt en hobby! 

Flere av disse produktene trenger kun salt i sin gjæringsprosess, mens andre trenger en startkultur. Bruk havsalt eller himalayasalt som er av god kvalitet. 

Grønnsaker er en av tingene som kun krever salt og her kan du være kreativ med ulike grønnsaker og urter. Kål, gulrøtter og beter egner seg godt, men det er mye og velge i innenfor denne...

Les mer
1 2 3
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.