Nyttig om kosttilskudd

Det beste hadde vært om vi fikk all næring vi trengte igjennom kosten, men det er dessverre ikke så lett. Så for de fleste vil det være nødvendig med enkelte tilskudd utover maten. Det er flere årsaker til at vi trenger det og hva slags tilskudd og dosering vil variere fra person til person avhengig av ulike faktorer.

Noen årsaker:

  1. Dårligere jordsmonn og skadelige jordbruksmetoder
  2. Bruk av kunstgjødsel, sprøyting
  3. Inntak av mye næringsfattig mat
  4. Mindre variasjon i kosten
  5. Moderne livsstil krever mer næring

1. I følge den siste jordsmonnsstatistikken fra Norge ble gjort i 2018 og det var faktisk nokså bra(1). Men jordsmonnet har tapt seg og inneholder i dag mindre av enkelte vitaminer og mineraler. Spiser du mat som er dyrket i Norge vil du kanskje få i deg mer næring enn om du velger mat dyrket i utlandet. 

2. Mat som er dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler...

Les mer

Er det også fermentert?

Fermentert mat har de siste årene vært mer populært enn aldri før, altså melkesyregjæret mat. Opprinnelig en konserveringsmetode, men som i tillegg til å bevare smak og næringsinnhold, så inneholder det gunstige bakterier og enzymer som kan gjøre godt for vår tarmhelse.

Du har kanskje hørt om kombucha, vannkefir, sauerkraft og kimchi? Disse produktene får du kjøpt i helsekostbutikker og noen dagligvarer, men du kan også lage det selv. For noen har fermentering nesten blitt en hobby! 

Flere av disse produktene trenger kun salt i sin gjæringsprosess, mens andre trenger en startkultur. Bruk havsalt eller himalayasalt som er av god kvalitet. 

Grønnsaker er en av tingene som kun krever salt og her kan du være kreativ med ulike grønnsaker og urter. Kål, gulrøtter og beter egner seg godt, men det er mye og velge i innenfor denne...

Les mer

Naturmedisin

Hvorfor blir vi syke?

Vi blir syke når Kroppen kommer ut av balanse.

Kroppen har i utgangspunktet en stor evne til å helbrede seg selv, om ikke belastningene blir for store. Disse belastningene kan være kroniske infeksjoner, dårlig kosthold, stress, dårlig livsstil, bruk av medisiner, påvirkning av miljøgifter, gener etc.

Hvordan blir vi friske?

For å bli friske må vi hjelpe kroppen til å klare å helbrede seg selv igjen. Da må vi ta bort det som belaster og tilføre det kroppen trenger. Det kroppen trenger vil være forskjellig fra person til person og i naturmedisin behandler vi på individuelt grunnlag.

Hva kan behandles?

Naturmedisinen kan lindre eller redusere flere typer plager, både akutte og kroniske.

Noen eksempler:

  • Fordøyelsesproblemer/-plager 
  • Allergier (matallergier)
  • Tap av energi/tretthet/utmattelse/søvnproblemer
  • Muskel og skjelettplager
  • ...
Les mer

Visste du at quinoa er fullverdig protein?

#quinoa #vegetarboller Oct 06, 2021

Proteiner bygges opp av aminosyrer, og alle bortsett fra 8 av de danner kroppen selv. Disse 8 må vi få fra maten vi spiser, daglig!

Når vi spiser kjøtt og fisk får vi disse 8 aminosyrene i maten, men om vi velger å spise proteiner fra planteriket må vi ofte kombinere flere kilder for å få i oss alle 8.

Men i planteriket finnes det flere råvarer som i likhet med de animalske proteinene som kan kalles fullverdig, quinoa er en av de.

Quinoa er en urt og kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Peru, men har nå blitt dyrket både i Norge og Finland. Det er frøene som spises og foruten et gunstig innhold av protein, er det en god kilde til fiber, fett og mineraler. 

Dessuten er urten glutenfri.

Quinoa finnes i hvit, sort og rød og de er noe forskjellig i smak og konsistens. 

Mest vanlig er det å koke quinoaen, men den kan også spires.

Quinoa er et godt tilbehør som kan brukes...

Les mer

Vannkefir - godt for fordøyelsen

fordøyelse vannkefir Jul 10, 2021

De fleste har sikkert hørt om kombucha som selges i både matbutikker og helsekost, eller kanskje har du laget det selv? Vannkefir er en lignende drikk. Den er nok ikke like utbredt i butikkene, men mange lager det selv.

Begge disse drikkene har lange tradisjoner som har fått en en ny popularitet de siste årene.  Det fine med vannkefir (og kombucha) er at drikkene produsere en haug av bakterier som vi trenger til tarmfloraen vår. Drikkene kan gi bedre fordøyelse, forebygge mot urolig mage, stimulere immunforsvaret - ja størstedelen av immunforsvaret har vi i tarmen!

Brus og saft inneholder sukker eller søtstoff som ikke kroppen trenger, men mange synes det er trist å slutte å drikke dette, de savner smak og litt "bobler". Vann er så kjedelig!

I vannkefiren får du i pose og sekk, smak, bobler og helsefremmende egenskaper. Vannkefir er sunn "champagne".

Jeg elsker både kombucha og vannkefir, men...

Les mer

Glutenfritt brød med eller uten egg

#brød #glutenfritt Apr 05, 2021

Mange reagerer på gluten og da kan et brød laget på litt andre ting være løsningen eller man kan prøve urkorn for å se om man kan tåle det. Det industri-hvetemelet som brukes i butikkbrødene inneholder mye mer gluten og det meste av næringen er dessverre fjernet!

Dette brødet er et brød du blir mett av, full av næring - og om du ønsker å bruke egg eller ikke velger du selv. Når du lager brødet trengs noen forberedelser og det smaker best etter noen dager selv om du kan spise det når det er avkjølt. 

Dagen før (bløtlegges 8-12 timer) i 2 dl vann:

0,5 dl gresskarkjerner

0,5 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 dl chiafrø

Dagen etter:

3 dl brune bønner/kidney bønner moses godt, helst med en kjøkkenmaskin/stavmikser.

Frø/kjerneblandingen kjøres i en kjøkkenmaskin - liker du litt biter i...

Les mer

Hvordan beskytte seg mot skadelige solstråler

Nå nærmer deg seg Påske og er vi heldig med været får vi noen solstråler- kanskje ikke på kroppen, men kanskje i ansiktet og på armene.

Og vi trenger sol for å danne vitamin D, men ikke så mye - 15 minutter om dagen holder

Det er ulike solstråler og det er UVB stråler som gir vitamin D – men det kreves at solen står minst 45 grader på himmelen

Mens UVA stråler gir rynker og kreft

Bruker man solfaktor reduseres produksjon av vitamin D med 99 % - så  hva skal vi velge?

Så det beste for oss er å sole oss ca. 15 minutter uten faktor for å få vitamin D og resten av dagen bør vi skjerme oss fra solen, men det skjer jo ikke!

Men vi kan være denne lille tiden i solen for så å beskytte oss - det man da skal være klar over er at mange av de vanlige solfaktorer inneholder ofte mye ugunstige stoffer:

Aluminium som skader huden

Stoffer...

Les mer

Hva påvirker huden vår?

hud hudpleie naturlig Feb 20, 2021

Huden vår påvirkes av både livsstil og kosthold, selv om noe er bestemt av genene våre. Har vi et dårlig utgangspunkt genetisk er det desto viktigere å ta vare på den.

Hvor vi bor, hva vi jobber med, om vi sover godt, hva vi utsetter oss for av miljøgifter, om vi tar medisiner, har en sykdom, om vi stresser og alt annet som har betydning for livsstilen vår vil ha noe å si.

Hvis vi snakker om kosthold er det blant annet viktig at vi får i oss alle næringsstoffene og har en sunn tarmhelse.

De viktigste hudvitaminene er flere av B-vitaminene, vitamin C, E, D og K2.

De viktigste hudmineralene er sink, svovel, selen og magnesium. 

For å få i oss alle disse er det viktig at vi spiser ren, næringsrik og variert mat. Mye grønt og riktige og sunne fettsyrer både fra havet og fra det som dyrkes i jorda. Animalsk fett i moderate mengder.

Sukker, alkohol og koffeinholdige drikker...

Les mer

Hjemmelaget melkefri yoghurt

 

Lag din egen melkefrie yoghurt – 3 alternativer

Alle er laget av kokosmelk- bruk kokosmelk (ikke lett) med kun kokosnøtt og vann som ikke inneholder noen tilsetningsstoffer. På denne måten kan du også lage yoghurt helt uten tilsetningsstoffer og sukker- og smaksette den som du vil

Alternativ 1 

Hell 1 boks kokosmelk i et egnet glass – tilsett 1-2 ss med en melkefri yoghurt du allerede har- se video. Om denne skulle inneholde litt sukker er blir dette minimale mengder når du bruker så lite av den. Gangen etter der enda mindre osv.

Rør litt rundt, dekk toppen av glasset med et klede/strikk og la den stå på benken i ca. 24 timer. Sett den i kjøleskapet i 4-5 timer og den klar til å spises.

Husk å ta av/spare 1-2 ss til neste gang du skal lage og før du eventuelt tilsetter smak

Alternativ 2

Til denne trenger du probiotika kapsler (dette får du kjøpt i helsekost/apotek) eller...

Les mer

Chiligryte med sopp og urter

Uncategorized Jan 14, 2021

Dette er deilig vintermat. Gryte full av smak fra hvitløk, chili og krydderurter.

Ved siden av kan du servere det du syns passer best - om det er en rotmos, en grønn salat eller du kan prøve min variant med en blanding av ris, hirse, urtesalt og masse friske spirer.

Det beste valget vil være å velge tørre bønner som du bløtlegger og koker på forhånd. MEN har du ikke planlagt å lage denne retten fungerer det helt fint å bruke hermetiske bønner - enten brune eller sorte passer fint.

2,5 dl tørre brune/sorte bønner som bløtlegges og kokes

( Om du bruker hermetiske kan du bruke ca. 2 pakker)

2 ss olivenolje

6 fedd hvitløk finhakket

1 chili finhakket

1 rødløk finhakket

200 g sopp i skiver

1 neve soltørket tomat i biter

2 gulrøtter i skiver

1 paprika kuttet i fine biter

4 dl vann

1 boks hermetisk tomat

2 ss tamarisaus (japansk soyasaus)

Krydder : 2...

Les mer
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.