Er kosthold virkelig så komplisert?

Mat er knyttet til følelser, ofte til følelser vi har lagret i hukommelsen – i det limbiske systemet i hjernen. De ulike emosjonene fører ofte til akkurat hva vi velger å spise...

  • La oss si at du elsket en matrett som barn, denne følelsen til matretten er lagret i det limbiske system eller den emosjonelle hjernen som den også kalles. Selv om vi som voksne ikke synes (om vi smaker nøye nok etter) at retten er så veldig god lenger, så vil hjernen vår hele tiden prøve å overbevise oss om at vi gjør det. Det har slått rot i hjernen at vi skal like det.
  • Det samme er om du på et tidspunkt har vært syk, særlig oppkast-syk. Den maten du spiste rett før dette skjedde vil alltid bli forbundet med sykdom. Derfor vil du alltid si at denne maten er vond.

Vi går et skritt lenger....

Vi er opplært som barn i hva som er sunt og ikke,...

Les mer

Glutenfrie middelhavsmuffins med søtpotet

Nå er det den tiden på året hvor jeg vil nyte all den tiden jeg kan utendørs  

Mer utetid betyr mindre tid inne, men det betyr ikke at vi ikke kan spise næringsrik og sunn mat. 

Velg deg 1 - 2 dager i uka hvor du gjør god planlegging av måltidene og gjør klart til de andre dagene. Det er mye mat som kan fryses eller holder mange dager i kjøleskapet. Pass på å lage mat som er lett å ta med om du liker å være på stranda eller ute på tur. Matmuffins er en av de tingene jeg liker å ha tilgjengelig i frysen, de metter godt og kan varieres i det uendelige.

Prøv gjerne min middelhavsvariant med fetaost, parmesanost, tomat, oliven og urter

Oppskrift 12 middelhavsmuffins

350 g søtpotet kokes og moses

3 dl plantemelk

(jeg brukte hampfrømelk. Da blender jeg 4ss hampfrø med 3 dl vann)

4 egg

2 ss linfrø

2 dl bokhvetemel

3 ss...

Les mer

Flapjack

Det er ikke alltid vi har tid til å lage et næringsrikt måltid og da er det smart å ha planlagt på forhånd. Om du har 1 dag i uka med litt ekstra tid kan du lage opp enkle, næringsrike måltider som tåler litt lagring - Flapjack kan være et av disse måltidene.

Disse inneholder mange ingredienser, men de kan fint forandres på med både mindre og andre ingredienser. Jeg forteller deg hvordan underveis i oppskriften.

Det aller aller viktigste i denne oppskriften får du vite allerede nå, i tilfelle du begynner å skumlese mot slutten . Dette er helt avgjørende om du får en flapjack eller om det bare blir smuldrepai, så her kommer det:

Når flapjack`en er ferdig stekt MÅ den avkjøles 45 minutter på stekeplata før du flytter på den. Etter 45 minutter kan du flytte den over på noe annet (om du vil) og la den avkjøle HELT...

Les mer

Hormontest

Hormoner er ulike kjemiske substanser vi har i blodet som kan utløse en fysiologisk prosess. Når og hvilket hormon som skal skilles ut av de ulike kjertlene i kroppen er et samspill mellom hjernen og kroppen. Dette er nøye samstemte prosesser som skjer i kroppen og ved svakhet i noen av leddene vil det oppstå problemer.

Både kvinner og menn kan få problemer med hormonene, men kvinner kan være mer utsatt i sammenheng med menstruasjonssyklus og menopause. Menn på sin side kan få stort sett de samme plagene som kvinner i tillegg til "mannepupper" og hårtap.

Eksempler på plager som kan skyldes hormonubalanser: 

  • Overvekt/stoffskifteproblemer
  • Kronisk tretthet/fatigue/ME/hjernetåke
  • Depresjon/angst/kronisk stress
  • PMS/menstruasjonsproblemer
  • Fertilitetsproblemer
  • Menopauseproblemer
  • Søvnproblemer
  • Større risiko for alvorlige sykdommer 

Testen som tilbys tester kjønnshormoner og...

Les mer

Nyttig om kosttilskudd

Det beste hadde vært om vi fikk all næring vi trengte igjennom kosten, men det er dessverre ikke så lett. Så for de fleste vil det være nødvendig med enkelte tilskudd utover maten. Det er flere årsaker til at vi trenger det og hva slags tilskudd og dosering vil variere fra person til person avhengig av ulike faktorer.

Noen årsaker:

  1. Dårligere jordsmonn og skadelige jordbruksmetoder
  2. Bruk av kunstgjødsel, sprøyting
  3. Inntak av mye næringsfattig mat
  4. Mindre variasjon i kosten
  5. Moderne livsstil krever mer næring

1. I følge den siste jordsmonnsstatistikken fra Norge ble gjort i 2018 og det var faktisk nokså bra(1). Men jordsmonnet har tapt seg og inneholder i dag mindre av enkelte vitaminer og mineraler. Spiser du mat som er dyrket i Norge vil du kanskje få i deg mer næring enn om du velger mat dyrket i utlandet. 

2. Mat som er dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler...

Les mer

Er det også fermentert?

Fermentert mat har de siste årene vært mer populært enn aldri før, altså melkesyregjæret mat. Opprinnelig en konserveringsmetode, men som i tillegg til å bevare smak og næringsinnhold, så inneholder det gunstige bakterier og enzymer som kan gjøre godt for vår tarmhelse.

Du har kanskje hørt om kombucha, vannkefir, sauerkraft og kimchi? Disse produktene får du kjøpt i helsekostbutikker og noen dagligvarer, men du kan også lage det selv. For noen har fermentering nesten blitt en hobby! 

Flere av disse produktene trenger kun salt i sin gjæringsprosess, mens andre trenger en startkultur. Bruk havsalt eller himalayasalt som er av god kvalitet. 

Grønnsaker er en av tingene som kun krever salt og her kan du være kreativ med ulike grønnsaker og urter. Kål, gulrøtter og beter egner seg godt, men det er mye og velge i innenfor denne...

Les mer

Naturmedisin

Hvorfor blir vi syke?

Vi blir syke når Kroppen kommer ut av balanse.

Kroppen har i utgangspunktet en stor evne til å helbrede seg selv, om ikke belastningene blir for store. Disse belastningene kan være kroniske infeksjoner, dårlig kosthold, stress, dårlig livsstil, bruk av medisiner, påvirkning av miljøgifter, gener etc.

Hvordan blir vi friske?

For å bli friske må vi hjelpe kroppen til å klare å helbrede seg selv igjen. Da må vi ta bort det som belaster og tilføre det kroppen trenger. Det kroppen trenger vil være forskjellig fra person til person og i naturmedisin behandler vi på individuelt grunnlag.

Hva kan behandles?

Naturmedisinen kan lindre eller redusere flere typer plager, både akutte og kroniske.

Noen eksempler:

  • Fordøyelsesproblemer/-plager 
  • Allergier (matallergier)
  • Tap av energi/tretthet/utmattelse/søvnproblemer
  • Muskel og skjelettplager
  • ...
Les mer

Visste du at quinoa er fullverdig protein?

#quinoa #vegetarboller Oct 06, 2021

Proteiner bygges opp av aminosyrer, og alle bortsett fra 8 av de danner kroppen selv. Disse 8 må vi få fra maten vi spiser, daglig!

Når vi spiser kjøtt og fisk får vi disse 8 aminosyrene i maten, men om vi velger å spise proteiner fra planteriket må vi ofte kombinere flere kilder for å få i oss alle 8.

Men i planteriket finnes det flere råvarer som i likhet med de animalske proteinene som kan kalles fullverdig, quinoa er en av de.

Quinoa er en urt og kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Peru, men har nå blitt dyrket både i Norge og Finland. Det er frøene som spises og foruten et gunstig innhold av protein, er det en god kilde til fiber, fett og mineraler. 

Dessuten er urten glutenfri.

Quinoa finnes i hvit, sort og rød og de er noe forskjellig i smak og konsistens. 

Mest vanlig er det å koke quinoaen, men den kan også spires.

Quinoa er et godt tilbehør som kan brukes...

Les mer

Vannkefir - godt for fordøyelsen

fordøyelse vannkefir Jul 10, 2021

De fleste har sikkert hørt om kombucha som selges i både matbutikker og helsekost, eller kanskje har du laget det selv? Vannkefir er en lignende drikk. Den er nok ikke like utbredt i butikkene, men mange lager det selv.

Begge disse drikkene har lange tradisjoner som har fått en en ny popularitet de siste årene.  Det fine med vannkefir (og kombucha) er at drikkene produsere en haug av bakterier som vi trenger til tarmfloraen vår. Drikkene kan gi bedre fordøyelse, forebygge mot urolig mage, stimulere immunforsvaret - ja størstedelen av immunforsvaret har vi i tarmen!

Brus og saft inneholder sukker eller søtstoff som ikke kroppen trenger, men mange synes det er trist å slutte å drikke dette, de savner smak og litt "bobler". Vann er så kjedelig!

I vannkefiren får du i pose og sekk, smak, bobler og helsefremmende egenskaper. Vannkefir er sunn "champagne".

Jeg elsker både kombucha og vannkefir, men...

Les mer

Glutenfritt brød med eller uten egg

#brød #glutenfritt Apr 05, 2021

Mange reagerer på gluten og da kan et brød laget på litt andre ting være løsningen eller man kan prøve urkorn for å se om man kan tåle det. Det industri-hvetemelet som brukes i butikkbrødene inneholder mye mer gluten og det meste av næringen er dessverre fjernet!

Dette brødet er et brød du blir mett av, full av næring - og om du ønsker å bruke egg eller ikke velger du selv. Når du lager brødet trengs noen forberedelser og det smaker best etter noen dager selv om du kan spise det når det er avkjølt. 

Dagen før (bløtlegges 8-12 timer) i 2 dl vann:

0,5 dl gresskarkjerner

0,5 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

1 dl chiafrø

Dagen etter:

3 dl brune bønner/kidney bønner moses godt, helst med en kjøkkenmaskin/stavmikser.

Frø/kjerneblandingen kjøres i en kjøkkenmaskin - liker du litt biter i...

Les mer
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.