Nyttig om kosttilskudd

Det beste hadde vært om vi fikk all næring vi trengte igjennom kosten, men det er dessverre ikke så lett. Så for de fleste vil det være nødvendig med enkelte tilskudd utover maten. Det er flere årsaker til at vi trenger det og hva slags tilskudd og dosering vil variere fra person til person avhengig av ulike faktorer.

Noen årsaker:

  1. Dårligere jordsmonn og skadelige jordbruksmetoder
  2. Bruk av kunstgjødsel, sprøyting
  3. Inntak av mye næringsfattig mat
  4. Mindre variasjon i kosten
  5. Moderne livsstil krever mer næring

1. I følge den siste jordsmonnsstatistikken fra Norge ble gjort i 2018 og det var faktisk nokså bra(1). Men jordsmonnet har tapt seg og inneholder i dag mindre av enkelte vitaminer og mineraler. Spiser du mat som er dyrket i Norge vil du kanskje få i deg mer næring enn om du velger mat dyrket i utlandet. 

2. Mat som er dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler inneholder mindre næring enn økologisk dyrkede matvarer (2). Dessuten får du i deg giftstoffer som kroppen bruker masse ressurser på å få avgiftet. Velg økologisk når du har mulighet. Ønsker du å vite hvilke grønnsaker og frukt som inneholder mest sprøytemidler kan du holde deg oppdatert på " Skitten-nitten - listene"

3. Generelt spiser vi mat som vi ikke trenger i tillegg til mat som er bra for oss. Husk at "ferdigmaten" er næringsfattig mat. Men det begrenser seg hvor mye mat vi klarer å innta i løpet av en dag, så jo mer dårlig mat vi spiser, jo mindre plass er det til den bra maten. Så om vi kutter ut "vomfyllet" blir det mindre behov for kosttilskudd. 

4. Mennesker er vanedyr, selv i matveien. Hvor ofte spiser du en ny matvare? Vi har lett for å plukke med oss de samme matvarene fra butikken. Om du ikke varierer daglig, kan du gjøre det ukentlig. Dessuten kan du tilføre ulike urter (friske og som tørket krydder) for et større mangfold i maten. Husk at de ulike grønnsakene inneholder ulike mengder av de forskjellige vitaminene og mineralene.

5. Stress er en av de tingene som tapper kroppen for ekstra mye næringsstoffer, og da er behovet større. Kroppen oppfatter langt flere ting som stress enn vi tenker på om: sinne, frykt, bekymring, giftstoffer i mat og miljøet, hard trening osv. I våre moderne liv lever vi etter klokka og utsetter oss for daglig for mange av stressfaktorene.

Les gjennom lista og se om du har noen forbedringspotensialet.

Foruten overnevnte årsaker må vi ta hensyn til andre faktorer:

  1. Alder
  2. Fordøyelsen
  3. Tidligere kosthold
  4. Livsstil

1. Kroppen produsere mindre av enkelte stoffer jo eldre vi blir. Derfor vil en eldre person mest sannsynlig trenge flere tilskudd enn yngre.

2. Kroppen danner flere næringsstoffer selv, flere av de dannes i tarmen. Det vil si at vi trenger en velfungerende tarm. 

3. Om du har hatt et dårlig kosthold over langt tid, kanskje hele livet, trenger du mest sannsynlig flere kosttilskudd og høyere doser, selv om du nå har begynt spise bedre. Å endre næringsstatus i kroppen kan ta tid.

4. Vurder din livsstil. Stress tapper som nevnt kroppen for mange næringsstoffer. Trener du mye eller stresser mye trenger du mer. Ofte også om du har plager i kroppen.

Generelt er det vanskelig å anbefale noe som passer alle. Helse er ikke et "one size fits all" opplegg. Vi har ulike gener, levd i ulike miljøer og blitt utsatt for ulike belastninger gjennom livet.

Men, å ta et multivitamin tilskudd og et omega 3 tilskudd kan være noe de fleste vil trenge. Ettersom vi bor i nord og ikke får sollys store deler av året, så er det i tillegg fornuftig med vitamin D i disse månedene. 

Når det gjelder kosttilskudd er det viktig å kjøpe produkter av god kvalitet. Det kan sikkert være fristende å velge billige alternativer, men stort sett er dette en dårlig løsning. Billige kosttilskudd er ofte bundet til hjelpestoffer som kroppen ikke greier å bryte ned og ta opp som næring, da vil det si det samme som at du har kastet bort disse pengene.  Kosttilskudd er som med mat - god kvalitet har mer næring. 

1. https://nibio.brage.unit.no/nibio-xmlui/handle/11250/2484038

2. https://okologisknorge.no/fra-oikosno/ny-studie-betydelig-mer-naeringsstoffer-i-oekomat/

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.