Er det også fermentert?

Fermentert mat har de siste årene vært mer populært enn aldri før, altså melkesyregjæret mat. Opprinnelig en konserveringsmetode, men som i tillegg til å bevare smak og næringsinnhold, så inneholder det gunstige bakterier og enzymer som kan gjøre godt for vår tarmhelse.

Du har kanskje hørt om kombucha, vannkefir, sauerkraft og kimchi? Disse produktene får du kjøpt i helsekostbutikker og noen dagligvarer, men du kan også lage det selv. For noen har fermentering nesten blitt en hobby! 

Flere av disse produktene trenger kun salt i sin gjæringsprosess, mens andre trenger en startkultur. Bruk havsalt eller himalayasalt som er av god kvalitet. 

Grønnsaker er en av tingene som kun krever salt og her kan du være kreativ med ulike grønnsaker og urter. Kål, gulrøtter og beter egner seg godt, men det er mye og velge i innenfor denne kategorien.

Men det er mye mer enn overnevnte som er fermentert mat - som for eksempel surdeigsbrød, yoghurt, ulike oster, tamarisaus, miso, spekemat - for å nevne noen. Faktisk får du kanskje i deg fermenterte matvarer uten å vite det :) MEN det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan fermentere, så her er det bare å leke seg og teste ut. Kanskje en god saus eller ketchup eller salsa som eller hva med sjokolade?

Start med noe enkelt og prøv deg på andre ting med tiden.

Jeg har tidligere lagt ut en artikkel om hvordan du kan lage hjemmelaget melkefri yoghurt på flere måter her.

Det er ikke særlig tidkrevende å fermentere selv, men det er litt ventetid. Om dette ikke er hobbyen for deg kan du som sagt få kjøpt flere fermenterte matvare. Fermenterte grønnsaker, de ulike drikkene, yoghurt osv, kjenner de fleste til, derfor vil jeg fortelle dere om Miso som er noe mer ukjent. Denne er fin å vite om da bruksområdet er stort.

Miso er en japansk smakstilsetning eller en slags buljong med umami smak. Den mørke varianten kan brukes der du ellers ville brukt kraft eller buljong, i supper, sauser (brun saus eller wok saus) Det eneste du må passe på er at den tilsettes helt tilslutt da den ikke skal kokes.

Misosuppe er en veldig god japansk suppe. Det er sikkert en tradisjonell oppskrift, men selv lager jeg en grønnsakssuppe med de grønnsakene jeg har, tilsetter krydder som chili, ingefær, hvitløk, fersk koriander, tamarisaus og selvsagt Miso. Alt ettersom om det er til lunsj, til middag eller forrett kan det være at jeg tilsetter tofu eller kanskje kikerter.

Men det finnes også en lys variant som egner seg bedre til dip, dressing og saus.

Du skal få forslag til 2 varianter her:

Super enkel urtedressing til salat

3 ss lys miso

Saften fra en halv sitron

1- 2 ss olivenolje

Bland sammen og tilsett urter (dill og persille kan passe) 

Kremet spinat og miso saus (passer godt til fisk)

4 store never spinat (forvellet)

1 ss miso

1 ss tahini (sesampasta)

1 liten dæsj vann

Kjøres til saus i en blender

Om du har lyst til å drikke bobler hver eneste dag anbefaler jeg deg å lage kombucha eller vannkefir. Vannkefir kan du lese mer om her.

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.