Vannkefir - godt for fordøyelsen

fordøyelse vannkefir Jul 10, 2021

De fleste har sikkert hørt om kombucha som selges i både matbutikker og helsekost, eller kanskje har du laget det selv? Vannkefir er en lignende drikk. Den er nok ikke like utbredt i butikkene, men mange lager det selv.

Begge disse drikkene har lange tradisjoner som har fått en en ny popularitet de siste årene.  Det fine med vannkefir (og kombucha) er at drikkene produsere en haug av bakterier som vi trenger til tarmfloraen vår. Drikkene kan gi bedre fordøyelse, forebygge mot urolig mage, stimulere immunforsvaret - ja størstedelen av immunforsvaret har vi i tarmen!

Brus og saft inneholder sukker eller søtstoff som ikke kroppen trenger, men mange synes det er trist å slutte å drikke dette, de savner smak og litt "bobler". Vann er så kjedelig!

I vannkefiren får du i pose og sekk, smak, bobler og helsefremmende egenskaper. Vannkefir er sunn "champagne".

Jeg elsker både kombucha og vannkefir, men kombucha tar lang tid og lage og det går ikke alltid som planlagt. Den kjøper jeg ofte heller ferdig. Men derimot vannkefir lager jeg. Den er i utgangspunktet klar til å drikkes i løpet av 2 døgn, men jeg liker å bruke ett ekstra døgn for smaksetting (etterfermentering).

Når vi kommer til matlagning synes jeg det er gøy å eksperimentere, ellers finner jeg jo ikke ut av ting:)

Du trenger ikke å være som meg, så du kan fint velge smaker du er helt sikker på at du liker. Tok en sjanse denne gangen å prøvde på 3 nye varianter. Alle ble gode, men det er selvsagt smak og behag.

Så hva trenger du:

 • Vannkefirkorn 
 • Økologisk rårørsukker
 • Rosiner eller dadler
 • Sitron (økologisk, eller skyll den i litt eddikvann)
 • En sil (som ikke er av metall)
 • 1 beholder (1 liter er fint, ellers bare fordeler du det i mindre glass/beholdere) 
 • Flasker til å ha den ferdig vannkefiren.

Vannkefirkorn får du kjøpt i helsekost, på nett eller du kan få de gratis av noen andre som lager vannkefir. Du har de i kjøleskapet og mater de hver uke. De vil da formere seg og du kan nesten lage deg en vannkefir-fabrikk. Altså du trenger bare å skaffe deg disse kornene 1 gang.

Grunnoppskrift:

 • 1 liter vann
 • 2 ss vannkefirkorn
 • Noen skiver sitron
 • 2 ss rosiner eller dadler
 • 2 ss rårørsukker

Er din beholder mindre, må du tilpasse mengdene. 

Sett på et lokk eller et klede og la det stå benken i ca. 2 døgn. Da flyter rosinene/dadlene opp til overflaten. Har du lyst kan du drikke den nå, da har den bobler og helsefordeler, men er litt kjedelig på smak. Sil av vannkefirkornene, sitron og rosiner. Vannkefirkornene plukker du ut og legger på et glass med vann og 2 ss rårørsukker. Oppbevares i kjøleskapet og mates med sukker ca. 1 dag i uka.

Etterfermentering:

Du kan etterfermentere med det meste av bær, eller ingefær kan være et trygt valg.

Denne gangen prøvde jeg nye smaker. Den lilla er med bit ingefær og pulver fra spiselige blomster. Nydelig farge:) Den rød er med gojibær og rødbete og den brune med chaga og fiken. Var mest usikker på den siste, men den falt faktisk best i smak.

La de etterfermentere på benken i ett døgn før du siler de igjen og heller på flasker. Da skal de inn i kjøleskapet.

 Håper du har lyst til å prøve deg på disse edle dråpene som er en fest å servere :)

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.